Motion in Two Dimensions(Physics)

August 24, 2017 | Author: GiovannaPacheco | Category: Acceleration, Speed, Orbit, Physical Phenomena, Classical Mechanics
Share Embed Donate


Short Description

Excersises to practise Motion in two dimensions for college students....

Description

Chapter 4 Motion in Two Dimensions Multiple Choice 1.

At t = 0, a particle leaves the origin with a velocity of 9.0 m/s in the positive y direction and moves in the xy plane with a constant acceleration of 2.0i 4.0j m/s 2 . At the instant the x coordinate of the particle is 15 m, what is the speed of the particle? a. b. c. d. e.

2.

A particle starts from the origin at t = 0 with a velocity of 6.0 ˆi m/s and moves in the xy plane with a constant acceleration of (–2.0 ˆi + 4.0 ˆj ) m/s2. At the instant the particle achieves its maximum positive x coordinate, how far is it from the origin?  a. b. c. d. e.

3.

10 m/s 16 m/s 12 m/s 14 m/s 26 m/s



36 m 20 m 45 m 27 m 37 m



A particle leaves the origin with a velocity of 7.2 m/s in the positive y direction and moves in the xy plane with a constant acceleration of (3.0 ˆi – 2.0 ˆj ) m/s2. At the instant the particle moves back across the x axis (y = 0), what is the value of its x coordinate? a. b. c. d. e.



65 m 91 m 54 m 78 m 86 m

43



44

4.

CHAPTER 4

At t = 0, a particle leaves the origin with a velocity of 5.0 m/s in the positive y direction. Its acceleration is given by a = (3.0 ˆi – 2.0 ˆj ) m/s2. At the instant the particle reaches its maximum y coordinate how far is the particle from the origin? a. b. c. d. e.

5.



11 m 16 m 22 m 29 m 19 m





A particle moves in the xy plane with a constant acceleration given by a  4.0ˆj m/s 2 . At t = 0, its position and velocity are 10 ˆi m and

(2.0ˆi  8.0ˆj) m/s, respectively. What is the distance from the origin to the

particle at t = 2.0 s?

 

a. b. c. d. e. 6.

A particle starts from the origin at t = 0 with a velocity of (16 ˆi – 12 ˆj ) m/s and moves in the xy plane with a constant acceleration of a = (3.0 ˆi – 6.0 ˆj ) m/s2. What is the speed of the particle at t = 2.0 s? a. b. c. d. e.

7.



6.4 m 10 m 8.9 m 2.0 m 6.2 m

52 m/s 39 m/s 46 m/s 33 m/s 43 m/s



 

 

At t = 0, a particle leaves the origin with a velocity of 12 m/s in the positive x direction and moves in the xy plane with a constant acceleration of

2.0ˆi  4.0ˆjm/s . At the instant the y coordinate of the particle is 18 m, what is 2

the x coordinate of the particle?



a. b. c. d. e.

30 m 21 m 27 m 24 m 45 m

Motion in Two Dimensions

8.

The initial speed of a cannon ball is 0.20 km/s. If the ball is to strike a target that is at a horizontal distance of 3.0 km from the cannon, what is the minimum time of flight for the ball? a. b. c. d. e.

9.

43 m/s 47 m/s 39 m/s 36 m/s 14 m/s

A baseball is hit at ground level. The ball is observed to reach its maximum height above ground level 3.0 s after being hit. And 2.5 s after reaching this maximum height, the ball is observed to barely clear a fence that is 97.5 m from where it was hit. How high is the fence? a. b. c. d. e.

11.

16 s 21 s 24 s 14 s 19 s

A ball is thrown horizontally from the top of a building 0.10 km high. The ball strikes the ground at a point 65 m horizontally away from and below the point of release. What is the speed of the ball just before it strikes the ground? a. b. c. d. e.

10.

45

8.2 m 15.8 m 13.4 m 11.0 m 4.9 m

A rock is projected from the edge of the top of a building with an initial velocity of 12.2 m/s at an angle of 53 above the horizontal. The rock strikes the ground a horizontal distance of 25 m from the base of the building. Assume that the ground is level and that the side of the building is vertical. How tall is the building? a. b. c. d. e.

25.3 m 29.6 m 27.4 m 23.6 m 18.9 m

46

12.

CHAPTER 4

A projectile is thrown from the top of a building with an initial velocity of 30 m/s in the horizontal direction. If the top of the building is 30 m above the ground, how fast will the projectile be moving just before it strikes the ground? a. b. c. d. e.

13.

A rifle is aimed horizontally at the center of a large target 60 m away. The initial speed of the bullet is 240 m/s. What is the distance from the center of the target to the point where the bullet strikes the target? a. b. c. d. e.

14.

48 cm 17 cm 31 cm 69 cm 52 cm

A rock is thrown from the edge of the top of a 100-ft tall building at some unknown angle above the horizontal. The rock strikes the ground a horizontal distance of 160 ft from the base of the building 5.0 s after being thrown. Assume that the ground is level and that the side of the building is vertical. Determine the speed with which the rock was thrown. a. b. c. d. e.

15.

35 m/s 39 m/s 31 m/s 43 m/s 54 m/s

72 ft/s 77 ft/s 68 ft/s 82 ft/s 87 ft/s

An airplane flies horizontally with a speed of 300 m/s at an altitude of 400 m. Assume that the ground is level. At what horizontal distance from a target must the pilot release a bomb so as to hit the target? a. b. c. d. e.

3.0 km 2.4 km 3.3 km 2.7 km 1.7 km

Motion in Two Dimensions

16.

An object moving at a constant speed requires 6.0 s to go once around a circle with a diameter of 4.0 m. What is the magnitude of the instantaneous acceleration of the particle during this time? a. b. c. d. e.

17.

8.8 m/s2 7.5 m/s2 9.4 m/s2 6.3 m/s2 5.3 m/s2

At the lowest point in a vertical dive (radius = 0.58 km), an airplane has a speed of 300 km/h which is not changing. Determine the magnitude of the acceleration of the pilot at this lowest point. a. b. c. d. e.

20.

20 m/s2 18 m/s2 13 m/s2 15 m/s2 24 m/s2

A race car moving with a constant speed of 60 m/s completes one lap around a circular track in 50 s. What is the magnitude of the acceleration of the race car? a. b. c. d. e.

19.

2.2 m/s2 2.7 m/s2 3.3 m/s2 3.8 m/s2 4.4 m/s2

A particle moves at a constant speed in a circular path with a radius of 2.06 cm. If the particle makes four revolutions each second, what is the magnitude of its acceleration? a. b. c. d. e.

18.

47

26 m/s2 21 m/s2 16 m/s2 12 m/s2 8.8 m/s2

A carnival Ferris wheel has a 15-m radius and completes five turns about its horizontal axis every minute. What is the acceleration of a passenger at his lowest point during the ride? a. b. c. d. e.

5.7 m/s2 downward 4.1 m/s2 upward 14 m/s2 downward 4.1 m/s2 downward 19 m/s2 downward

48

21.

CHAPTER 4

A space station of diameter 80 m is turning about its axis at a constant rate. If the acceleration of the outer rim of the station is 2.5 m/s2, what is the period of revolution of the space station? a. b. c. d. e.

22.

A car travels counterclockwise around a flat circle of radius 0.25 km at a constant speed of 20 m/s. When the car is at point A as shown in the figure, what is the car’s acceleration?

a. b. c. d. e. 23.

1.6 m/s2, east Zero 1.6 m/s2, east 1.6 m/s2, north 1.6 m/s2, west

A particle moves along a circular path having a radius of 2.0 m. At an instant when the speed of the particle is equal to 3.0 m/s and changing at the rate of 5.0 m/s2, what is the magnitude of the total acceleration of the particle? a. b. c. d. e.

31.

22 s 19 s 25 s 28 s 40 s

7.5 m/s2 6.0 m/s2 5.4 m/s2 6.7 m/s2 4.5 m/s2

A 0.14-km wide river flows with a uniform speed of 4.0 m/s toward the east. It takes 20 s for a boat to cross the river to a point directly north of its departure point on the south bank. What is the speed of the boat relative to the water? a. b. c. d. e.

5.7 m/s 8.5 m/s 8.1 m/s 7.0 m/s 6.4 m/s

Motion in Two Dimensions

32.

A 0.20-km wide river has a uniform flow speed of 4.0 m/s toward the east. It takes 20 s for a boat to cross the river to a point directly north of its departure point on the south bank. In what direction must the boat be pointed in order to accomplish this? a. b. c. d. e.

33.

29 s 23 s 25 s 27 s 17 s

A river has a steady speed of 0.30 m/s. A student swims downstream a distance of 1.2 km and returns to the starting point. If the student swims with respect to the water at a constant speed and the downstream portion of the swim requires 20 minutes, how much time is required for the entire swim? a. b. c. d. e.

35.

23 west of north 20 west of north 24 west of north 22 west of north 17 west of north

A 0.20-km wide river has a uniform flow speed of 3.0 m/s toward the east. A boat with a speed of 8.0 m/s relative to the water leaves the south bank and heads in such a way that it crosses to a point directly north of its departure point. How long does it take the boat to cross the river? a. b. c. d. e.

34.

49

50 minutes 80 minutes 90 minutes 70 minutes 60 minutes

The pilot of an aircraft flies due north relative to the ground in a wind blowing 40 km/h toward the east. If his speed relative to the ground is 80 km/h, what is the speed of his airplane relative to the air? a. b. c. d. e.

89 km/h 85 km/h 81 km/h 76 km/h 72 km/h

50

36.

CHAPTER 4

A car travels in a due northerly direction at a speed of 55 km/h. The traces of rain on the side windows of the car make an angle of 60 degrees with respect to the horizontal. If the rain is falling vertically with respect to the earth, what is the speed of the rain with respect to the earth? a. b. c. d. e.

48 km/h 95 km/h 58 km/h 32 km/h 80 km/h

Open-Ended Problems 67.

Wiley Coyote has missed the elusive roadrunner once again. This time, he leaves the edge of the cliff at 50 m/s horizontal velocity. If the canyon is 100 m deep, how far from the edge of the cliff does the coyote land?

68.

A track star in the broad jump goes into the jump at 12 m/s and launches himself at 20 above the horizontal. How long is he in the air before returning to Earth?

69.

An artillery shell is fired with an initial velocity of 300 m/s at 55° above the horizontal. It explodes on a mountainside 42 s after firing. If x is horizontal and y vertical, find the (x, y) coordinates where the shell explodes.

70.

A football is thrown upward at a 30 angle to the horizontal. To throw a 40.0-m pass, what must be the initial speed of the ball?

71.

A satellite is in a circular orbit 600 km above the Earth’s surface. The acceleration of gravity is 8.21 m/s2 at this altitude. The radius of the Earth is 6400 km. Determine the speed of the satellite, and the time to complete one orbit around the Earth.

72.

A tennis player standing 12.6 m from the net hits the ball at 3.0 above the horizontal. To clear the net, the ball must rise at least 0.33 m. If the ball just clears the net at the apex of its trajectory, how fast was the ball moving when it left the racket?

73.

A rifle is aimed horizontally toward the center of a target 0.10 km away, but the bullet strikes 10 cm below the center. Calculate the velocity of the bullet just as it emerges from the rifle.

Motion in Two Dimensions

51

52

CHAPTER 4

Chapter 4 Motion in Two Dimensions 1.

a

30.

b

2.

b

31.

c

3.

d

32.

d

4.

a

33.

d

5.

b

34.

d

6.

d

35.

a

7.

c

36.

b

8.

a

37.

a

9.

b

38.

c

10.

c

39.

c

11.

d

40.

b

12.

b

41.

b

13.

c

42.

d

14.

c

43.

a

15.

d

44.

c

16.

a

45.

e

17.

c

46.

c

18.

b

47.

d

19.

d

48.

d

20.

b

49.

a

21.

c

50.

b

22.

e

51.

d

23.

d

52.

c

24.

b

53.

d

25.

a

54.

e

26.

c

55.

c

27.

b

56.

b

28.

c

57.

c

29.

a

58.

e

Motion in Two Dimensions

59.

d

67.

226 m

60.

c

68.

0.84 s

61.

a

69.

7.22 km, 1.68 km

62.

d

70.

21.3 m/s

63.

c

71.

7580 m/s, 5800 s

64.

c

72.

48.6 m/s

65.

b

73.

700 m/s

66.

e

53

View more...

Comments

Copyright © 2017 KUPDF Inc.
SUPPORT KUPDF